Een echt industrieel interieur is stoer en basic. Dit interieurdesign heeft heel wat harten gewonnen en hoort bij de grote hedendaagse interieurstijlen. Opvallend zijn de onbewerkte materialen, vaak baksteen, betonelementen en metalen voorwerpen met een patina. Kleuren van zo’n interieur zijn sober en vrij koel. Je ziet veel (roest)bruin, grijs en soms staalblauw verschijnen. Leidingen en kabels komen soms zichtbaar in het interieur maar dan niet rommelig, eerder als eyecatcher. Kale, vaak bakstenen muren verhogen de industriële sfeer. Qua verlichting werken oude fabriekslampen of industriële vloerlampen sfeerverhogend. En dan natuurlijk wordt de stijl afgewerkt met bijpassende meubels. Zoals een salontafel op wielen. Of meubels waarin steigerbuis is verwerkt.
Van de straat en het huis in
Metaal en staal staan sterk in een interieur met industrieel uiterlijk. Het is natuurlijk aan jou in hoeverre je dat ‘ijzer’ terug wilt laten keren in je woonomgeving. Wellicht ben jij van de accenten. Of misschien vind je stalen meubilair gewoon te gek. Wie het groots wil aanpakken, is gebaat bij meubilair dat deels gemaakt is van stoere steigerbuis. Je kent de steigerbuis vast van de stellages die bouwvakkers maken bij gevels van huizen die worden gebouwd of opgeknapt. Een steigerbuis is een stalen gegalvaniseerde staaf en past daarom perfect als element in een industrieel uiterlijk. Vooral in meubilair werkt hij goed. Dat komt omdat de diverse buizen zich gemakkelijk laten koppelen en zo allerlei constructies vormen. En die kunnen én praktisch zijn én je industriële woonomgeving prachtig versterken.
Details doen het hem
Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele kamer te ‘bebuizen’. Ook als klein accent win je al aan industriële sfeer. Neem nou een kapstok. Heb je niet veel ruimte in je hal of net onder je trap? Dan volstaat een op maat gezaagde steigerbuis als kapstok. Nog een kleinood die bijdraagt aan je industriële look is de trapleuning. De buizen zijn mooi glad, zeer stevig en snel te monteren tot een trapleuning. En op de slaapkamer wordt ook een industrieel kledingrek, opgebouwd uit steigerbuis, meteen een eyecatcher. De strakke lijnen van je rek contrasteren mooi met de zachte, los neerhangende delen van de kleding die je eraan hangt. Met industriële wieltjes kun je grote rekken verrijdbaar maken.
Een steigerbuis is van alle markten… eh, meubels thuis!
Het gewoonlijke meubilair bestaat uit stoelen, bank, tafel en kast. Deze kunnen allemaal gebouwd met behulp van steigerbuis. Grote tafels zijn heel stabiel met steigerbuis. Maar ook salontafels ogen mooi met stalen buisdelen. Steigerbuiskasten hebben vaak een uiterlijk als magazijnkast, als stellingkast dus. Veel steigerbuismeubels koop je als een bouwpakket. Er zijn zelfs fitnessapparaten die je zelf in elkaar kunt monteren.
Je eigen industriële creaties
Ben je creatief aangelegd? Dan kun je ook je eigen ontwerpen maken. Je kiest dan eerst met welke diameter je gaat werken, de dikte dus van de buis van je keuze. Hieronder een opsomming van mogelijke diameters en de beste toepassing bij die diktes van de buizen:
• 21,3 mm – voor minimalistische ‘sier’constructies
• 26,9 mm – voor gordijnroedes of kleding-hangrekken en kleine stellingkasten
• 33,7 mm – de meest populaire dikte, goed voor meubels
• 42,4 mm – voor grotere stellingkasten en tafels
• 48,3 mm – voor grote stellingkasten en lichte overkappingen
• 60,3 mm – Voor dragende constructies
Je kunt vaak kiezen uit staal of aluminium in de kleuren staalgrijs of zwart. Zwart staal is erg populair bij meubilair. Bij de steigerbuizen horen buiskoppelingen waarmee je met inbussleutels de buisdelen kunt verbinden. Je krijgt lang niet altijd een grof eindproduct. Want je kunt met de verschillende diameters mooi combineren. Zo kun je prachtige zigzagvormen maken. Bijvoorbeeld een scharend pilaartje onder een rond glazen blad
Liever kant en klaar
Het is misschien al duidelijk. Steigerbuis én steigerplank zijn een gouden combinatie als het om industriële meubels gaat. Met geïmpregneerd steigerhout, kun je die meubels ook zo voor je tuin of overkapping gebruiken. Binnen wil je de balans van je interieur niet verstoren met al te grove buizen. Je voorkomt dat met de juiste styling. In dat geval laat je steigerbuizen een iets subtielere rol spelen. Je kiest dan niet voor een robuuste eettafel maar voor een lamp waarin steigerbuis is verwerkt. Die speelt niet zo’n centrale rol als een tafel. Je kunt de kleur van je grotere accessoires ook laten terugkeren in de steigerbuis. Die verf je dan gewoon in eenzelfde tint. Wat ook fraai kan uitvallen is de steigerbuis in je woonruimte te beperken en alleen aan de wand te gebruiken. In de vorm van een rek of een plank of een hele boekenwand.