Paasbrood
Het lekkerste Paasbrood, bak je natuurlijk zelf!
Wat is er nu lekkerder dan de lucht van versgebakken brood op Paaszondag!
Ingrediënten
- 500 gr, Tarwemeel of Witmeel
- 30 gr. Suiker
- 1/2 tl. Zout
- 3 dl. Melk
- 1 Zakje droge gist of 20 gr. verse gist
- 3 eieren
- 30 gr. Boter
- 6 Gekookte en gekleurde eieren (te koop bij de supermarkt)
- 1 Zakje wit glazuur
- 1 Busje vrolijk gekleurde sprinkels (in dezelfde kleuren als de eieren)
Benodigdheden
- Zeef
- Beslagkom
- evt. Keukenthermometer
- Melkpannetje
- Glazen schaaltjes
- Schone theedoek
- Bakpapier
- Zilverfolie
- Houten pollepel
- Mes
Voorbereiding
Splits de drie eieren voor de eidooiers.
Het splitsen van het ei in het dooier en eiwit. Dit vergt enige handigheid, hoewel er ook apparaten voor in de handel zijn. Tik met het ei op de rand van een schaal, zodat de schaal breekt. Breek het ei open door de beide duimen in de breuk te zetten. Houdt het ei hierbij boven de schaal. Schenk het eiwit af. Doe de dooier hierbij om beurten in de ene en de andere schaal.
Zorg er voor dat het uiterst dunne vliesje dat om de dooier zit niet breekt. Als zoveel mogelijk eiwit is afgelopen, doe dan de dooier vervolgens in een apart schaaltje.
Zeef het meel boven de beslagkom. Meng de suiker en het gezeefde meel in de beslagkom. Maak een kuiltje in dit mengsel en strooi de halve theelepel zout op de rand van het kuiltje.
Verwarm de melk tot ongeveer 40°C in een pannetje. (Dit is ongeveer lichaamstemperatuur. Als je geen keukenthermometer hebt, kun je het meten door je vinger in de melk te steken.
Als de melk niet meer koud aanvoelt, en je je ook niet verbrandt, is de melk op de juiste temperatuur.)
Los de gist op in de melk en giet het melk in het kuiltje bloem. Giet twee eierdooiers in de melk . Laat het zo 10 minuten staan.
Kneden
Om het brooddeeg te kneden, moet je handen koud zijn. Was ze daarom eerst met koud water. Met droge handen begin je vanuit het midden met het kneden van het beslag .
Als het deeg zich gevormd heeft, kneed je de boter er doorheen. Het deeg heeft zich gevormd als het één geheel is geworden en het niet meer aan je handen plakt. Als het nog wel aan je handen plakt, kun je nog wat extra meel toevoegen. Als de boter toegevoegd is, dien je nog 10 minuten extra te kneden.
Rijzen
Maak de schone theedoek vochtig met warm water en wring hem daarna goed uit, zodat je hier een warme vochtige theedoek aan overhoudt.
Laat het deeg ongeveer één uur op een warme plek rijzen. Plaats de warme, vochtige theedoek over de kom.
Na een uur kun je het deeg in drie gelijke slierten kneden. En plaats het deeg op een bakplaat bedekt met bakpapier. Laat het op de aanrecht nog eens 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Bakken
Klop de laatste eidoor met de garde los.
Maak van de drie deegslierten een vlecht en druk voorzichtig de gekookte eieren in de vlecht.
Bestrijk het brood met de losgeklopte eierdooier. Bak dan het deeg in een goed voorverwarmde oven (220 °C). Na 15 tot 20 minuten leg je een stukje aluminiumfolie over de bovenkant van het brood, anders verbrand het. Na 30 minuten in de oven moet het brood gaar zijn.
Tip
Je kunt controleren of het brood gaar is, door er met een houten lepel tegen aan te tikken, klinkt het brood hol dan is het gaar.
Versieren
Bereid het glazuur volgens de aanwijzingen op het zakje. Giet het glazuur vanuit het zakje over de broodvlecht, pas op dat je niet over de eieren heen giet. Nu kun je nog wat gekleurde sprinkels over het glazuur strooien. En klaar is je zelfgebakken paasbrood!
Fijne Paasdagen!