Waar let je op bij het aanschaffen van een goede wokpan?

Wokpannen zijn vandaag de dag erg geliefd in de Nederlandse keuken, vooral dankzij onze liefde voor Aziatische gerechten. Met een wokpan zet je in een handomdraai een mooie maaltijd op tafel, bijvoorbeeld met rijst of met noedels. Als je groenten klaarmaakt in een wokpan blijven ze nog een tikkeltje knapperig. Dat heb je niet als je groenten kookt in een reguliere pan. Een wokpan kan dus niet ontbreken uit een goede pannenset. Wil jij een nieuwe wokpan aanschaffen maar weet je niet goed waar je op moet letten? In dit artikel geven we je een aantal tips voor je zoektocht!

De afmetingen van de wokpan

Een wokpan is vooral bedoeld om een gehele maaltijd in te bereiden, dus hij moet wel groot genoeg zijn. In Aziatische landen koken mensen vaak voor een groot gezelschap, hier zijn de pannen dan ook op gemaakt. De drie meest voorkomende formaten voor wokpannen zijn 28, 30 en 32 centimeter. Welk formaat je nodig hebt, ligt aan de grootte van jouw gezin. Voor hoeveel mensen kook je een eenpansgerecht? Daarnaast hou je natuurlijk rekening met eventuele grote of kleine eters in je gezin of vriendengroep.

Een anti-aanbaklaag en goede behuizing

Wat ook belangrijk is voor een goede wokpan, is dat de pan beschikt over een anti-aanbaklaag. Zo’n laag zorgt er namelijk voor dat de gerechten die je in de pan klaarmaakt niet aan de bodem blijven plakken. Een goede behuizing is ook van belang om fijn te kunnen koken. De behuizing zorgt er namelijk voor dat de hitte goed verdeeld wordt over de bodem van de pan, zodat het gehele gerecht op hetzelfde tempo wordt gebakken en je geen half rauwe ingrediënten overhoudt. De beste behuizing die een wokpan kan hebben, is een sterke aluminium behuizing. Dit zorgt er ook voor dat de pan veel langer meegaat dan normaal.

De warmtebron waarvoor je de pan wil gebruiken

Als je een nieuwe wokpan aan gaat schaffen, moet je natuurlijk opletten of de pan geschikt is voor de warmtebron waarmee jij kookt. Het kan namelijk een groot verschil maken of je op gas kookt, elektrisch kookt of op een inductieplaat kookt. Niet alle pannen zijn voor iedere warmtebron geschikt. Voor het koken op een inductieplaat heb je bijvoorbeeld pannen nodig die magnetiseerbaar zijn, anders zullen ze niet goed warm worden en zelfs vervormen. Er bestaan zeker ook wokpannen die geschikt zijn voor het koken op een inductiefornuis, maar dit geldt niet voor alle wokpannen. In sommige gevallen zijn wokpannen te gebruiken op iedere warmtebron, wat erg handig is als je misschien later van plan bent om over te stappen op elektrische koken of koken op een inductieplaat. Je hoeft dan namelijk niet speciaal nieuwe pannen te gaan kopen.

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS