Koninginnedag Oranjekoek
De traditionele Oranjekoek voor bij de koffie op 30 april.
(Fryske Oranjekoeke) is een typisch Friese lekkernij. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gecarameliseerde sinaasappelsnippers welke op de oranjekoek zijn aangebracht.
De oranjekoek bestaat traditioneel uit een plaatvormige koek, met daarop roze glazuur en een crèmeversiering. Op deze crèmeversiering zijn ten slotte de gecarameliseerde vruchten en sinaasappelsnippers aangebracht.
Sinds de jaren ’70 wordt in plaats van crème ook slagroom toegepast en wordt de koek gevuld met amandelspijs, of, voor een langere houdbaarheid, banketbakkersspijs. De vorm is in de loop der tijd veranderd in een vierhoek.
Bron: Wikipedia
Ingrediënten voor de koek
- 200 gr. Boter
- 350 Zelfrijzend bakmeel
- 125 gr. Witte basterdsuiker
- 1 Ei
- Snufje zout
- 1/2 tl Nootmuskaat
- 2 tl Gemalen anijszaad
- Geraspte schil van 2 sinaasappels
- 40 gr. Oranjesnippers
Ingrediënten voor de vulling
- 300gr. amandelspijs
Ingrediënten voor het glazuur
- 200 gr. Poedersuiker
- 4 el Sinaasappellimonadesiroop
- Kannetje water
- Slagroom
Benodigdheden
- Bakpapier
- Rechthoekige bakplaat
- Paperclips
- 3 Beslagkommen
- Invetkwastje
- Houten pollepel
- Schilmesje
- Zeef
- Lepel
- Mes
- Taartschep
- Taartschaal
Bereiding
Vet de bakplaat in en bekleed deze met het bakpapier, vouw een rand van ongeveer 3 cm om en zet het bakpapier in de hoeken van de bakplaat vast met de paperclips. Vet nu ook het bakpapier in.
Snijd de boter klein in de beslagkom en meng hier alle ingredienten voor de koek in. kneed dit nu tot een soepel deeg. Deel het deeg in 2 gelijke stukken.
Roer in de andere beslagkom met behulp van de pollepel het amandelspijs los.
Verwarm de oven voor op 160°C
Rol 1 deel van het koekdeeg uit op de bakplaat, (gebruik hiervoor de totale oppervlakte van je bakplaat) tot een dikte van ongeveer een halve cm. Verdeel de los geroerde amandelspijs hier over heen. Rol het overgebleven deel van het koekdeeg nu uit over het amandelspijs, zorg er voor dat het koekdeeg nu ook weer ongeveer een halve cm dikte heeft.. Druk de randen netjes aan.
Bak de koek nu in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten gaar en goudbruin.
Zodra de koek staat af te koelen, (op de bakplaat) kunnen jullie het glazuur bereiden. Het glazuur maken jullie door het poedersuiker te zeven boven de beslagkom en al roerende de 4 el. siroop er doorheen te roeren, voeg nu steeds al roerend een el. water uit het kannetje toe, tot het een glanzend druppelend papje wordt.
Strijk met een mes het glazuur over de nu afgekoelde koek. En laat het glazuur nu zeker anderhalf uur drogen. Snijd hierna de koek in vierkanten stukken en haal deze voorzichtig met de taartschep van de bakplaat.
En plaats ze een voor een op de taartschaal.
Voor jullie de koek serveren kunnen jullie de koek nog voorzien van een flinke toef slagroom.
Fijne Koninginnedag!