Kerst Cupcakes met Fondant Traktatie

Kerst Cupcakes met Fondant

Voor een Kerst vol gezelligheid en warmte.

Ingrediënten

Cupcakes

  • 125 gr. boter
  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr. witte basterdsuiker
  • 2 Eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 el. Melk

Vulling

  • Jam
  • Hazelnootpasta

Botercreme

  • 200 gr. Roomboter(ongezout en op kamertemperatuur)
  • 200 gr. Poedersuiker

Fondant

  • 450 gr Poedersuiker
  • 2 el. Water
  • 1,5 tl. Gelatinepoeder (afgestreken schepjes)
  • 2 tl. Glycerine
  • 1,5 el. Glucosestroop
  • Voedsel kleurstof (pasta of druppels)

Kerstversiering

  • Kerst uitsteek-vormpjes
  • Ronde uitsteek-vorm of kopje ( zelfde grootte als de cupcake)
  • Karton
  • Potlood
  • Schaar
  • Schilmes
  • Zilveren of gouden parelstrooisel
  • Glanspoeder

Benodigdheden

Cupcakes

  • Beslagkom
  • Handmixer
  • IJslepel
  • Kannetje voor de melk
  • Lepel
  • Papieren cupcake vormpjes
  • Muffinblik
  • Meloenlepel

Fondant

  • Steelpannetje
  • Eetlepel
  • Theelepel
  • Houten pollepel
  • Plastic wegwerphandschoentjes
  • Huishoudfolie
  • Deegroller

Bereiding

Cupcakes

Verwarm de oven voor tot 180*C

Meng de boter, het zelfrijzend bakmeel en de witte basterdsuiker in de beslagkom.

Voeg de eieren en vanillesuiker toe en mix dit alles door elkaar.

Voeg tijdens het mixen de melk lepel voor lepel toe.

Leg in de muffinblik de papieren vormpjes en verdeel het beslag met behulp van de ijslepel in gelijke porties.

Bak ze in ongeveer 18 minuten gaar.

Tip

Steek de satéhprikker in een van de cupcakes, als de prikker er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar., zit er nog nat beslag aan de prikker kun je de baktijd nog met een paar minuten verlengen.

Laat de cupcakes de eerste 10 minuten buiten de oven afkoelen in het muffinblik, daarna kun je ze verder laten afkoelen op een rooster.

Mochten de cupcakes boven de vormpjes uit zijn gerezen, leg er dan zodra je ze buiten de oven in het muffinblik laat afkoelen, een houten snijplank op.

Na een paar minuten zijn ze dan mooi plat, zodat je ze strakker kunt bekleden.

Vulling

Steek met de meloenlepel een klein bolletje uit de afgekoelde cupcakes, vul de gaatjes met jam of hazelnootpasta en leg het uitgestoken stukje cake weer terug in het gat.

Botercreme

Mix in ongeveer 10 minuten de roomboter en de poedersuiker in de beslagkom op volle snelheid.

Als laatste kunnen jullie de vanillepoeder, chocoladepoeder of de vlaaivullig toevoegen. Dit natuurlijk naar smaak of welke vulling van de cupcakes jullie gekozen hebben.

Vervolgens smeer je een laagje botercrème op elke cupcake en strijkt dit met het mes glad, op deze manier krijg je een mooie onderlaag voor het fondant.

Fondant

Als eerste los je op een laag vuurtje het gelatinepoeder op in de 2 eetlepels water, roer dit zachtjes door met de pollepel. Vervolgens kun je de glycerine en het glucosestroop al roerdende toevoegen.

Zodra dit een mooi glad mengsel is geworden, kun je de pan van het vuur halen en steeds al roerende wat van het poedersuiker toevoegen. zorg er wel voor dat het mengsel niet gaat klonteren.

Wanneer het bijna onmogelijk wordt om nog te roeren, kun je de plastic handschoentjes aan trekken en het fondant deeg uit de pan halen, het laatste beetje poedersuiker kun je er nu doorheen kneden, kneed het geheel goed stevig zodat er geen luchtbelletjes ontstaan in het deeg.

Voor de verschillende kleuren fondant, kneed je de voedselpasta er eerst stevig doorheen.

Rol met behulp van de deegroller het fondant uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter.

De kerstversiering

Steek met de ronde uitsteker rondjes uit het fondant en leg deze bovenop de botercrème.

Daarna kunnen jullie kerstfiguurtjes op het karton tekenen en uitknippen of de kerst uitsteekvormpjes gebruiken.

Leg de kerstvompjes op het fondant en snij of steek de figuurtjes uit. leg het uitgestoken figuurtjes ook op de cupcakes.

Als jullie echt de sier willen maken met kerst, doe dan een glanspoeder over de cupcakes en maak het af met de zilveren en gouden pareltjes.

Prettige Kerstdagen!

Deze Kersttraktatie is van Riëtte Makkinga

Kijk voor meer van haar fantastische creaties ook eens op Origineletaarten.nl

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS