Boter kaas en eieren spelletje

Herfst boter kaas en eieren

Een leuke herfst-variant op het spel met de kruisjes en rondjes.

Boter, kaas en eieren is een eenvoudig spel voor 2 spelers. Boter, kaas en eieren is in het Nederlands verreweg de meest gebruikte naam voor het spel. Het spel wordt met een potlood of met een pen op papier gespeeld.

Boter, kaas en eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn de alle velden leeg. De ene speler zet een ‘kruis’ en de andere speler een ‘rondje’. Degene die drie van zijn eigen tekens op een rij heeft (diagonaal, verticaal of horizontaal), heeft gewonnen.

Voor iemand, die het spel goed genoeg kent, is het eenvoudig om ieder spel in een gelijkspel te laten eindigen, ongeacht wat de tegenstander doet. Zeker voor beginners is het veld in het midden het belangrijkste veld.

Het aantal verschillende mogelijke bordposities is 765, daarbij telt het lege bord mee. Maar posities die door roteren of door spiegelen hetzelfde zijn, tellen voor één. Het aantal toegestane zetten tussen deze bordposities is 2096.

Bron: Wikipedia.nl

Benodigdheden

  • 9 kastanjes
  • 9 eikeltjes
  • 1 zwart A4 papier
  • 1 wit potlood
  • Lineaal
  • Schaar

Knutseluitleg

De breedte van een A4 papier is 21cm, wat de ideale afmeting is voor het speelveld. Knip het papier in een vierkant van 21cm bij 21 cm.

Teken op het vierkante papier 9 blokken van 7cm bij 7cm voor het speelveld.

Speluitleg

Boter, kaas en eieren wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn de alle velden leeg. De ene speler legt een kastanje en de andere speler een eikeltje op het speelveld.

Degene die drie van zijn eigen herfst-tekens op een rij heeft (diagonaal, verticaal of horizontaal), heeft gewonnen!

Veel Knutsel- en Speelplezier!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS