Heerlijk wandelen door de Dolomieten. Wat kun je daar allemaal tegenkomen?

Bella Italia, land dat bekend staat om zijn geweldige keuken, prachtige steden, en het heerlijke klimaat. Veel vakantiegangers vinden ieder jaar weer hun weg richting Toscane of Umbrië. Allebei prachtige streken natuurlijk. Er valt veel te zien en de natuur is er prachtig. Maar, hou je van de bergen en heb je liever een wandelvakantie met voldoende uitdagingen, dan moet je in het noorden van Italië zijn. De Dolomieten lenen zich perfect voor een heerlijke wandelvakantie. In deze blog lees je alles over dit prachtige gebied.

Een bijzonder gebied

De Dolomieten staan door de bijzondere en kleurrijke landschappen, en bijzondere rotsformaties en bergtoppen al meer dan tien jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit is natuurlijk niet voor niets. Het is een van de mooiste berglandschappen op aarde. Feitelijk gezien behoren de Dolomieten tot de Zuidelijke Kalkalpen. Wij zullen voor de duidelijkheid verder alleen de naam Dolomieten gebruiken.

De Dolomieten is een geliefde vakantiebestemming voor de mensen die van avontuur houden. Ga je in de Dolomieten wandelen, heb je een grote keuze uit verschillende huttentochten. De zes mooiste routes worden aangeduid met Alta Via 1 tot en met 6. Alta Via betekent hoge route of hoog pad. En hoog is het zeker in de Dolomieten. De paden die onderdeel zijn van een Ata Via zijn ook weer genummerd. Zo kan je perfect de route van jouw keuze uitstippelen.

Alta Via 1 is de meest populaire route. Als je de gehele route wilt lopen, hoef je niets vooraf te bedenken of te plannen. De route leidt je langs diverse bijzondere plaatsen zoals bijvoorbeeld Lagazuo, Puez en Cinque Torre. De Alta Via 1 is een route die voor alle wandelaars met een goede basisconditie geschikt is. 

De wandelroute die in totaal 120 kilometer lang is, start bij het schitterende bergmeer Lago di Braies en eindigt in de nabijheid van Belluno. Als je de totale route loopt, doe je hier een dag of 10 over. Je doorkruist de Dolomieten dan vanaf de noordkant via het midden naar het ongerepte zuidelijke deel van het gebergte. Je kunt overigens ook een deel van de route wandelen.

Heerlijk wandelen door de Dolomieten. Wat kun je daar allemaal tegenkomen?

Overnachten doe je in de verschillende zeer sfeervolle berghutten. De Italianen noemen het rifugio’s. Je zult hier veel medewandelaars ontmoeten. De zeer gastvrije eigenaren zullen je de lekkerste gerechten voorschotelen. Als je de volgende dag vertrekt, ga je niet de deur uit zonder een stevig ontbijt.

Wil je net nog wat meer avontuur beleven, dan is Alta Via 2 jouw wandelroute. Hij is net zo mooi als Alta Via 1, heeft veel meer steile beklimmingen en afdalingen en toppen met scherpe bergkammen waarvan de meeste boven de 3.000 meter liggen. Marmolada Peak is met 3.343 meter, de hoogste top. Aan de noordkant van deze reus ligt de enige grote gletsjer van de Dolomieten.

Ook vind je er Via Ferratas. Dit zijn met ladders, kabels, en ijzeren steunpunten, welke aan de rotswanden zijn vastgemaakt, beschermde klimpaden. Ze dienen als ondersteuning voor de trekkers om gemakkelijker naar boven te komen. Het is zogezegd een tocht voor de gevorderde hiker die je een hoog adrenaline gehalte zal bezorgen. Als je deze tocht gaat doen, is het advies om een helm en harnas te dragen.

Ook deze route loopt van noord naar zuid. Hij begint in Bressanone, bij velen bekend als Brixen, en loopt door tot aan Croce d’Aune. De totale route is 160 kilometer en bestaat uit 13 etappes. Je kunt de wandeltocht maken tussen half juni en eind september. Op grotere hoogtes ligt tot half juni nog veel aangestampte sneeuw waardoor de paden niet goed begaanbaar en daardoor ook onveilig zijn. Eind september worden de weersomstandigheden alweer slechter, waardoor het ook niet meer verantwoord is om de bergen in te gaan. 

Ook als je de Alta Via 2 gaat wandelen zal je overnachten in rifugio’s. Vrij kamperen is in de Dolomieten namelijk niet toegestaan. Net als bij de Alta Via 1 zijn ook hier ingekorte versies van de route.

Alta Via 4 is een zes daagse huttentocht in de Dolomieten. De route loopt van San Candido in het noorden naar Pieve di Cadore in het zuidelijk deel van het gebergte. Het is een prachtige maar ook heel technische tocht voor de zeer ervaren bergwandelaar. Hoogtevrees moet je absoluut niet hebben, want de smalle paden lopen langs zeer steile rotswanden midden door het ruige gebergte. Een Klettersteiguitrusting is dan ook absoluut noodzakelijk tijdens deze tocht. Dit geldt overigens ook voor goede wandelkaarten. 

Wandeltocht voor jong en oud

Wil je met het gezin een leuke wandeltocht maken maar hebben jullie nog niet zo veel ervaring, dan kan je in Parco Naturale, in het centrale deel van de Dolomieten, een leuke korte trektocht maken van enkele dagen. Er is overigens ook een langere tocht die je kunt doen. 

Je wandelt over goed begaanbare paden en de tochten zijn niet heel lang of zwaar. Ze zijn dus geschikt voor jong en oud. Je wandelt hier over het Sennes- en Fanes Massief.  Onderweg geniet je van de prachtige natuur. Overnachten doe je in uiterst sfeervolle berghutten, die stuk voor stuk op een schitterende locatie zijn gesitueerd. Er worden dagelijks een goed ontbijt en overheerlijke diners geserveerd. Het zijn ideale tochten om te ervaren hoe het er aan toegaat tijdens een wandelvakantie. 

Heerlijk wandelen door de Dolomieten. Wat kun je daar allemaal tegenkomen?

De reis naar je bestemming

Je kunt op verschillende manieren afreizen naar de Dolomieten. Veel mensen zullen de auto pakken. In een goede dag rijden ben je er. Je kunt ook met de trein, maar dan moet je wel een paar keer overstappen.

Uiteraard kan je ook met het vliegtuig richting de Dolomieten. Vanaf diverse Nederlandse luchthavens vertrekken er vluchten van onder meer Transavia naar bijvoorbeeld Innsbruck of Venetië. Van daaruit kan je met de trein of bus richting je vertreklocatie. Hou wel rekening met de drukte op de luchthavens en mogelijke vertragingen of annuleringen. Onthoudt ook dat als bijvoorbeeld je Transavia vlucht geannuleerd wordt, je in de meeste gevallen aanspraak op een vergoeding kunt maken. 

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS