Speculaas
Lekkere Sinterklaas speculaas voor bij de thee of op een boterham!
Ingrediënten
- 200 gr. bloem
- 100 gr. donker bruine basterdsuiker
- 3 tl. Speculaaskruiden
- 2 el. Melk
- 125 gr. koude Roomboter
- Bloem voor het bestuiven
- Boter voor het invetten
- Snufje zout
Benodigdheden
- Beslagkom
- Speculaasplank of uitsteekvormpjes
- 2 Tafelmessen
- Huishoudfolie
- Invetkwastje
Voorbereiding
Zeef de bloem in de beslagkom. Voeg de suiker, het zout en de speculaaskruiden toe.
Vervolgens voeg je de melk erbij. Met de messen snij je de boter door het deeg. Was je handen met koud water en droog ze daarna goed af, kneed het deeg tot een deegbal en wikel het in huishoudfolie.
Leg de verpakte deegbal minstens 24 uur in de koelkast.
Bereiding
Verwarm de de oven voor op 170 graden C.
Als je een speculaasplank gebruikt, bestrooi deze dan met wat bloem en druk je er kleine balletjes deeg in. Vervolgens goed aandrukken en het overtollige deeg met een mes eraf schuiven.
Sla de speculaasjes met een flinke klap los uit de plank.
Je kunt het deeg dus ook uitrollen tot een halve centimeter en uitsteken met de vormpjes.
Vet de bakplaat in en leg de koekjes erop, niet te dicht op elkaar. En bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin.
Laat de speculaas eerst 10 minuten afkoelen op de bakplaat daarna kun je ze verder laten afkoelen op het rooster.
Tip:
Om de speculaas lekker vers en knapperig te houden, kun je ze het beste in een koektrommel bewaren.
Fijne Pakjesavond!