Wat moet je doen als je écht niet meer door één deur kan met de buren?

Je buren heb je niet voor het uitkiezen, daarom kun je ze beter te vriend houden. Het gezegde luidt niet voor niets: een goede buur is beter dan een verre vriend. Hebben jij en je buren echter flinke onenigheid en weet je niet meer wat je kunt doen om het oplossen? Rechtshulp on demand kan in zulke gevallen een uitkomst bieden, maar er zijn ook andere mogelijkheden om de situatie te verhelpen. In deze blog delen we tips hoe je burenruzies, linksom of rechtsom, kunt oplossen.

Schakel externe hulp in

Bij burenruzies lopen emoties vaak hoog op. Dit maakt het lastig om op een normale en rustige manier met elkaar te praten. Het kan in dergelijke situaties helpen om van gratis buurtbemiddeling gebruik te maken. Biedt jouw gemeente dit niet aan? Dan is het inschakelen van een mediator een goed alternatief om samen naar een oplossing te zoeken. Mocht dit niet toereikend zijn, overweeg eens een advocaat gespecialiseerd in burenrecht in de arm te nemen. Houd er wel rekening mee dat dit flink in de papieren kan lopen als je niet voor rechtshulp verzekerd bent.

Meld het probleem bij de verhuurder

Je ergert je aan het gedrag van je buren. Misschien lopen ze tot diep in de nacht rond, praten ze op harde toon of hebben ze de televisie erg hard staan. Wat de bron van ergernissen ook precies is, ga eerst na of je buren wel echt iets verkeerd doen en welke oplossing je van ze mag vragen. Bij twijfel hierover kun je de woonregels opvragen bij je verhuurder of de Vereniging van Eigenaren (VvE). Houd er wel rekening mee dat geluid soms uit een andere hoek komt dan je misschien denkt. Met name in oudere flatgebouwen kunnen geluiden verre afstanden afleggen via buizen en ventilatiesystemen.

Ga naar de gemeente

Buren moeten normale leefgeluiden van elkaar accepteren, hoe storend deze soms ook zijn. Zo kunnen spelende kinderen, het dichtslaan van deuren en overdag stofzuigen op de zenuwen werken, maar dit is gewoon toegestaan. Is er echter sprake van aanhoudende overlast, ook nadat je je buren hier meermaals op geattendeerd hebt? Dan kun je hier melding van maken bij de gemeente. Dit geldt trouwens niet alleen voor geluidsoverlast. Als buur kun je ook melding maken van afval naast de container, stankoverlast en slechte toegankelijkheid.

Neem contact op met de politie

Dreigt de situatie uit de hand te lopen? Neem dan contact op met de politie. Een wijkagent kan dan langskomen om met jou en je buren te praten. Ook een gesprek op het politiebureau behoort tot de mogelijkheden. Mocht er sprake zijn van een structureel probleem, dan kan de politie besluiten eigendommen als apparatuur en huisdieren in beslag te nemen.

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS