Tips voor een vochtige kruipruimte

Als je in een ouder huis woont, kan het zijn dat het niet meer helemaal bestand is tegen alle weersomstandigheden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je last hebt van een vochtige kruipruimte. Het is echter wel belangrijk dat je hier snel wat tegen doet. Een vochtige kruipruimte kan namelijk veel schade aanbrengen aan je woning. Door bijvoorbeeld kruipruimte ventilatie aan te verzorgen, zorg je er direct voor dat de vochtproblemen verdwijnen. Wij geven je in dit blog bericht enkele tips hoe je een vochtige kruipruimte kunt voorkomen en verhelpen.

Waarom hebben woningen een kruipruimte?

Een kruipruimte wordt al jarenlang onder een woning aangebracht. De kruipruimte is in de meeste gevallen ongeveer een halve meter hoog en zit onder de totale oppervlakte van de woning. Dit komt omdat de kruipruimte een functie heeft. Allereerst werd hij vroeger geplaatst zodat de houten constructie van de woning niet in aanraking kwam met de grond. Als het hout wel in contact zou komen met de grond, zou het al snel aangetast kunnen worden. Daarnaast lopen er ook allerlei leidingen onder de woning. Doordat er een kruipruimte is, blijven deze leidingen toegankelijk. Als er bijvoorbeeld een lek komt, kun je via de kruipruimte alsnog bij de leiding om het lek op te lossen. Veel woningen hebben een kruipruimte ventilatie, zodat er frisse lucht bij kan komen, maar nog niet alle woningen hebben dit.

Wat heeft een vochtige kruipruimte als gevolg?

Een vochtige kruipruimte kan veel vervelende gevolgen hebben voor je woning. Allereerst zorgt een vochtige kruipruimte ervoor dat het vocht in de woning kan trekken. Er kunnen onder andere vochtplekken in de vloer komen te zitten en het hout kan worden aangetast. Daarnaast kan er door het vocht ook schimmel ontstaan in de woning. Dit kan ervoor zorgen dat het hout veel minder sterk wordt. Ook zorgen deze schimmels voor een nare geur. Deze geur kan door de vloer in het huis komen, waardoor je de hele dag een nare geur ruikt in de woning. Dit wil je natuurlijk niet in je huis hebben!

Wat doe je tegen een vochtige kruipruimte?

De oplossing voor de vochtige kruipruimte is het plaatsen van kruipruimte ventilatie. De ventilatie zorgt er namelijk voor dat de vochtige lucht kan ontsnappen. Vervolgens kan er ook nieuwe, drogere lucht de kruipruimte in komen. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in de kruipruimte drastisch verminderd. Een voordeel hieraan is dat schimmel dan niet meer goed groeit. Schimmel heeft namelijk een luchtvochtigheid van minstens 70% nodig. Je bent met het plaatsen van kruipruimte ventilatie dus direct verholpen van de vochtigheid in de kruipruimte. Dit kan je op termijn enorm veel kosten aan je huis besparen!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS