Sok Poppetje Knutselen

Sok Poppetje

Dit knutselwerkje is waarschijnlijk een van de leukste manieren van Recyclen!

Samen met je peuter of kleuter een leuke poppenkast-pop maken van een oude sok.

Benodigdheden

  • Oude sokken
  • Verschillende knopen
  • Lapjes Stop
  • Vilt
  • Naalden
  • Garen
  • Textielstiften
  • Wol
  • Stofschaar
  • Textiellijm

Knutseluitleg

Leg alle spulletjes klaar en het knutselen kan beginnen.

Jullie kunnen er voor kiezen om in een bepaald thema te werken zoals Sprookjes, Voetbalhelden of wat jouw kind natuurlijk maat aanspreekt.

Maar jullie kunnen ook jullie fantasie volledig de vrij loop te laten gaan. En bijv. 2 grote knopen te gebruiken als ogen en dan nog een kleiner knoopje als derde oog.

Als eerste trekken jullie een sok over jullie hand, trek de sok over je linkerhand als je met rechts schrijft. en vice versa.
Je kunt de sok over een lege limonadefles heen trekken, zodoende hebben jullie beide handen vrij om de sok te versieren.

Daarna kunnen jullie met een textielstift kleine stipjes zetten op de plekken waar de ogen, de neus , de mond en eventueel de oren moeten komen.
Om de mond van bijv. een slang nog echter te laten lijken kun je de teen-naad openknippen en weer dichtnaaien met rood garen, en tijdens het dichtnaaien direct een klein vilten tongetje erbij vast stikken.
Nu kunnen jullie de sokken weer van jullie handen of de fles aftrekken en de sok zo plat mogelijk neerleggen op tafel met de stipjes naar boven.

Jullie kunnen nu gaan bepalen welke knoopjes en lapjes stof, vilt of bolletjes wol jullie willen gebruiken om jullie sok poppetje zo mooi, spannend, lief of griezelig mogelijk te maken. Als jouw kind heeft besloten welk lapje of knoopje waar moet komen te zitten, naai jij het natuurlijk zelf even met naald en draad aan de sok vast! Je kunt er ook voor kiezen om textiellijm te gebruiken, maar ook dit kun je beter zelf even zelf gebruiken!

Als alle onderdelen stevig vastgenaaid zitten op de sok, kunnen jullie het sok poppetje nog extra mooi maken door deze te versieren met de textielstift. Bijvoorbeeld kleine sproetjes, of een roze blosje op de wangen, of een heel eng litteken bij het oog!

Zodra wat jullie getekend hebben, goed droog is (dit staat vaak wel op de stiften aangegeven hoe lang dit ongeveer gaat duren,) dan kan het spelen beginnen.

Speltip

Je kunt het poppetje bijvoorbeeld gebruiken, als je je kinderen ‘s avonds voor het naar bed gaan voorleest. Wat peuters en kleuters natuurlijk erg leuk vinden is een kietel-monster, dat terwijl jij aan het voorlezen bent, van onder hun bedje te voorschijn komt. Leg het sok poppetje vast klaar onder het bedje, ga op de grond zitten en zorg dat je kids op bed zitten. Trek dan voorzichtig het sok poppetje over je hand. En maak tussen het lezen door af en toe een gek geluid, terwijl je om je heen kijkt waar dat vandaan komt, zo bouw je de spanning vast wat op. En dan komt in ene het kietel-monster onder het bed vandaan. Je kinderen zullen niet meer bij komen van het lachen! Met je vrije hand kun je proberen je kinderen te bevrijden van het kietel-monster!

Variatietip

Het maken van een sok poppetje is natuurlijk ook erg leuk om te doen tijdens een verjaardagspartijtje, schrijf dan aan de binnenkant van de sok de naam van de feestganger die hem gemaakt heeft en vul de sok met snoepjes om mee naar huis te nemen!

Veel Plezier!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS