Waar vraag je een vergoeding aan voor een gehoorapparaat? 

Heb jij een gehoorapparaat nodig of vermoed je dat je slechthorend bent en een hoortoestel nodig hebt? Als dit de eerste keer is dat je een hoortoestel aan gaat vragen, kan er best veel op je af komen. Vooral als het gaat om de vergoedingen die je kunt krijgen voor hoortoestellen lopen veel mensen vast. Want wanneer wordt dit nu wel vergoed en wanneer niet? En hoeveel krijg je vergoed van de aanschaf? En waar vraag je die vergoeding aan? In dit artikel geven we je meer informatie over de vergoedingen die je kunt krijgen bij het aanvragen van een gehoorapparaat!

Wat betaal je vandaag de dag voor een hoortoestel? 

Laten we bij de basis beginnen: Wat kost een modern gehoorapparaat eigenlijk? Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, je wensen en de zorgverzekeraar waar jij bij aangesloten zit. Een aantal factoren die invloed hebben op de prijs van een hoortoestel zijn:

  • Het model en het merk van het gehoorapparaat 
  • Hoe groot het toestel is
  • Hoe krachtig de microprocessor van het toestel is 
  • Hoeveel instellingsmogelijkheden het apparaat heeft 

Daarnaast hangt de prijs ook een beetje af van de afspraken die jouw zorgverzekeraar heeft met aanbieders van hoortoestellen. De ene zorgverzekeraar vergoed een groter deel van de aankoop dan de andere en vaak is het ook afhankelijk van of je wel of niet een aanvullende zorgverzekering hebt. 

Wanneer krijg je een hoortoestel (deels) vergoed? 

Niet iedereen kan zomaar een vergoeding krijgen voor een gehoorapparaat. De vergoeding van een gehoorapparaat hangt van diverse factoren af. Volgens de wet kom je in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van een hoortoestel als je aan één oor of aan beide oren 35 dB gehoorverlies hebt. Met behulp van een hoortest stelt jouw zorgverzekeraar vast hoeveel gehoorverlies jij hebt aan ieder oor. Zo’n test kun je laten doen bij een audicien, KNO-arts of een audiologisch centrum. In veel gevallen is het gratis om een gehoortest af te laten nemen, zeker als dit via de zorgverzekeraar verloopt. Je krijgt maximaal 75% van de kosten voor een gehoorapparaat vergoed via jouw zorgverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, kan het zijn dat de kosten zelfs volledig worden vergoed!

Een hoortoestel met de nieuwste functies 

Wil je graag een modern gehoorapparaat met de nieuwste functies? Dan betaal je natuurlijk meer dan wanneer je voor een standaard apparaat gaat. Toch is dit het vaak wel waard. Een groot voordeel van moderne toestellen is namelijk dat ze bijna onzichtbaar zijn en dat je ze vaak gewoon 24 uur kunt dragen. Zo kun je nooit meer vergeten je hoortoestel in te doen als je ‘s ochtends haast hebt. Daarnaast hoeven de batterijen vaak slechts 1 keer in de 3 maanden vervangen te worden. 

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS