Gevulde Speculaas Recept

Gevulde Speculaas

Overheerlijk gevuld Sinterklaas speculaas, een traktatie voor 5 december!

Ingrediënten

  • 200 gr. zelfrijzend Bakmeel
  • 125 gr. donkere Basterdsuiker
  • 2 el. Speculaaskruiden
  • 150 gr. koude ongezouten Roomboter
  • 2 el. Melk
  • 1 el. water
  • 2 Eieren
  • 300 gr. Amandelspijs
  • 50 gr. Amandelschaafsel
  • Bloem
  • Zout

Benodigdheden

  • 2 Beslagkommen
  • Zeef
  • 2 tafelmessen
  • 1 Eetlepel
  • Huishoudfolie
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Invetkwastje

Voorbereiding

Zeef het  bakmeel, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een snufje zout in de beslagkom. Leg de boter in het bakmeel en snijd de boter met twee gekruisde messen in hele kleine stukjes. Doe de melk erbij. Kneed daarna het deeg tot een soepele bal. Pak de bal in plastic folie en leg hem 1 uur in de koelkast.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden C.

Klop de eieren met 1 eetlepel water los in een kom. Verkruimel de amandelspijs in een andere kom en schenk er de helft van het losgeklopte ei erbij. Meng het ei met een vork door de amandelspijs, waardoor de amandelspijs smeuïg wordt.  Bedek de bakplaat met bakpapier.

Bestrooi het aanrecht en de deegroller met een beetje bloem. Verdeel de deegbal in twee gelijke stukken. Rol elke stuk deeg met de deegroller uit tot een lap van ongeveer 15 x 30 cm. Leg 1 lap op de bakplaat. Smeer het amandelspijs erover uit en laat rondom een randje deeg vrij. Leg de tweede deegplak erop en druk de zijkanten goed op elkaar.

Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Druk de hakve amandelen in het deeg als versiering. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in 40-45 min. gaar. De amandelen bovenop zijn dan goudbruin geworden.

Haal vervolgens de bakplaat uit de oven en laat de speculaas op de bakplaat afkoelen.

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS