Oliebollen
Overheerlijke oliebollen volgens traditioneel Familie-recept!
Ingrediënten
- 400 gr. Bloem
- 2,5 dl. Melk
- 8 Eieren
- 5 gr Zout
- 1/2 flesje bruin bier of 5 gr verse gist en klein beetje suiker (geen gedroogde gist)
- 60 gr. Boter
- 200 gr. Krenten
- 150 gr. Rozijnen
- 50 gr. Sukade
- 12 Zure appels
- Bus poedersuiker
Benodigdheden
- Beslagkom
- Garde
- Frituurpan met nieuwe zonnebloemolie
- Schilmesje
- Keukenpapier
- Vergiet
- Pollepel
- IJsschep
- Schuimspaan
- Schaal
Voorbereiding
Was de krenten en rozijnen, laat deze goed uitlekken in de vergiet en daarna drogen op een stuk keukenpapier
Klop in de beslagkom de eieren met het zout, voeg daarna de bloem toe en daarna al roerend de melk en het bier toevoegen.
Voeg als laatste de gewassen krenten en rozijnen toe.
Bedek de beslagkom met de theedoek en laat het beslag anderhalf uur rijzen.
Snijd ondertussen de sukade in kleine stukjes, was en schil de appels en snipper de appels daarna in kleine stukjes.
Roer na de anderhalf uur de sukade en appels toe aan het beslag door deze met de pollepel er flink doorheen te roeren.
Bereiding
Verwarm de frituurpan op tot 180°C
Leg een stuk keukenpapier klaar waar de oliebollen die klaar zijn op uit kunnen lekken.
Schep met de ijsschep bolletjes uit het beslag en leg deze in het kokende vet, laat de bolletjes langzaam gaar en bruin worden.
Met de schuimspaan kun je de oliebollen weer uit het vet scheppen en op een stuk keukenpapier laten uitlekken.
Zodra alle oliebollen goed uitgelekt zijn kunnen jullie ze in de schaal leggen en bestrooien met poedersuiker.
Over dit Recept
Dit Oliebollen Recept is al in onze familie sinds het einde van de 19de eeuw, en daarmee ben ik de 5de generatie in de vrouwelijke lijn, die deze oliebollen voor haar kinderen en gasten bakt.
Ik hoop dat mijn dochter van 3,5 straks deze oliebollen ook voor haar kinderen en gasten zal gaan bakken. Zij zal daarmee de 6de generatie zijn die deze overheerlijke traktatie gaat bakken.
Uiteraard bakte mijn Betovergrootmoeder en mijn Overoma de oliebollen en de appelflappen niet in zonnebloemolie maar in kalfsvet of reuzel.
Ik hoop dat jullie de oliebollen en appelflappen net zo lekker vinden als dat mijn familie dat al meer dan 100 jaar vindt!
Gelukkig Nieuwjaar!