Gevulde Uien Recept

De naam ui (ook wel ajuin of juin genoemd in Zuid-Nederland en Vlaanderen of Siepel in West Friesland en Twente) wordt meestal gebruikt voor Allium cepa, ook de tuinui genoemd. Uien zijn eetbaar, hebben een sterke smaak en geur die vermindert door het klaarmaken. Ze hebben in het algemeen een papierachtig buitenste vel over een gelaagde kern. Ze worden wereldwijd gebruikt in de keuken, en bestaan in allerlei vormen en kleuren.

Bij de teelt van uien in Nederland en Vlaanderen zijn de volgende teeltwijzen te onderscheiden: zaaiuien, winteruien, picklers, eerstejaars plantuien, tweedejaarsplantuien en zilveruien.

Tussen de uiensoorten komen verschillen in hoeveelheid vrijkomende zwavelzuurachtige verbindingen voor.Het tranen is te voorkomen door uien in de koelkast te bewaren of door ze onder water te schillen.

Ingrediënten

  • 8 Grote uien
  • 250 gr. Rundergehakt
  • 2 el. Halfvolle melk
  • 100 gr. Champignons
  • 1/2 Rode paprika
  • 4 dl. Runderbouillon
  • 1/2 tl. Paprikapoeder
  • 3 el. Paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Water

Benodigdheden

  • Pan
  • Snijplank
  • Schilmesje
  • Lepel
  • Belagkom
  • Houten pollepel
  • Ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C

Pel de uien en snij van de bovenkant een kapje af. Kook de uien 15 minten in de pan met ruim water en een snufje zout.

Snij ondertussen de paprika en de champignons in kleine stukjes.

Giet de uien af en leg ze met een lepel op de snijplank, hol ze nu met de lepel uit tot aan de buitenste twee lagen. Snij het overgebleven ui nu klein. Meng dit samen met het gehakt, de melk, 2 el.paneermeel, de paprika, champignons, paprikapoeder en een snufje zout en peper in de beslagkom.

Vul de uien met het gehaktmengsel. Zet de gevulde uien in de ovenschaal en schenk de runderbouillon erbij. Strooi over de uien het overgebleven paneermeel.

Je kunt nu de ovenschaal in de voorverwarmde oven zetten waar je de gevulde uien in ongeveer 30 minuten gaar laat worden.

Eet smakelijk!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS