Wat is een geschikte leeftijd voor de trampoline?

Trampolines zijn natuurlijk waanzinnig populair! In praktisch iedere gezins achtertuin is er inmiddels wel een te vinden zo lijkt het! Hartstikke logisch, want kinderen zijn echt gek op de trampo. De trampo biedt hen ont-zet-tend veel fun en werkt ook nog eens uitnodigend voor de buurtkinderen. Maar wanneer is je kind eigenlijk oud genoeg om echt goed gebruik te kunnen maken van de trampoline. Wanneer schaf je er dus op verantwoorde wijze een aan? Het antwoord hierop vind je in dit artikel.

Trampoline: gezond buitenspelen

Pakweg 10 jaar geleden klaagden nog veel ouders over het feit dat kinderen tegenwoordig nauwelijks nog naar buiten te krijgen zijn; liever stoppen ze zichzelf weg achter een beeldscherm. Met de komst van de trampoline is hierin significant verandering ingekomen. Op dit moment is kinderspeelgoed voor buiten populairder dan ooit. Ouders blij, kinderen blij. Want ja, trampoline springen is echt gezond voor kinderen. De schokken die het lichaam krijgt van trampoline springen is goed voor de aanmaak van botten. Daarnaast krijgen de kinderen een extra portie daglicht mee, wat ook goed is voor de aanmaak van vitamine D. Om nog maar niet te spreken over hun conditie en het (meestal) samen spelen op de trampoline. Maar er is ook een andere zijde aan de trampoline: de veiligheid.

Trampoline en veiligheid

Om veilig trampoline te kunnen springen zijn een aantal zaken belangrijk:

  • Het te belasten gewicht, hoeveel gewicht kan de trampoline dragen?
  • Is er een solide veiligheidsnet om de trampoline?
  • Zijn de veren goed afgeschermd d.m.v. een veiligheidskussen?
  • Is er voldoende vrije ruimte rondom de trampoline (minimaal 1 meter)?
  • Is de leeftijd van je kind geschikt voor de trampoline?

Je zult niet de eerste zijn die een trampoline heeft gekocht met een te lage draagkracht. Is jouw kind al bijna tiener, dan is max. 50 kg. draagkracht echt te licht, zeker als er ook nog een vriendje komt mee springen. Het doek kan scheuren namelijk. Houd er bij de koop van een trampoline rekening mee dat de trampoline zeker geschikt voor 2 kinderen moet zijn die tegelijk kunnen springen. 

Daarnaast is het erg belangrijk dat er vrije ruimte rondom de gehele trampoline aanwezig is. Kinderen vallen soms ook met hun hoofd in het veiligheidsnet, wat dus echt ruimte moet bieden. Ook de veren van de trampoline kunnen voor ongelukken zorgen indien deze bloot liggen. De veren zijn zeer hard aangespannen; kom je hier met je voet tussen, dan kun je zeer ongelukkig vallen. 

Vanaf welke leeftijd kan je kind op de trampoline?

Ga er vanuit dat kinderen die nog niet naar groep 1 gaan ook beter nog geen trampoline kunnen springen, met andere woorden: vanaf circa 4-jarige leeftijd is je kind bij machte om trampoline te kunnen springen.

Jongere kinderen, zoals peuters en 3-jarigen hebben nog niet de spierontwikkeling en de beheersing over hun spieren die wel bij kinderen vanaf 4 jaar aanwezig is. Wil je dus ongelukken voorkomen, laat je kind dan geen trampoline springen op deze leeftijd.

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS