Vlaggetjes Knutselen voor Bevrijdingsdag

5 Mei Bevrijdingsdag, de dag waarop er uitgebreid gevlagd mag worden in ons land!

Op 5 mei 1945 bespraken de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in het bijzijn van Prins Bernhard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) in Hotel De Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland.

Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd. Een dag later (op 6 mei 1945 dus) werden de uitgewerkte voorwaarden van de capitulatie getekend in de naast het hotel gelegen aula van de Landbouwhogeschool. Zowel het Canadian War Museum in Ottawa als De Casteelse Poort in Wageningen menen de pen te bezitten waarmee Foulkes tekende.

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat Bevrijdingsdag om de vijf jaren gevierd zou worden. Pas in 1990 werd de datum van 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk in 1945 van de Duitse en Japanse bezetting wordt herdacht en gevierd. Een dag waarop uitgebreid gevlagd mag worden.

Bron: Wikipedia

Ingrediënten

  • Stapel rood A4 formaat papier
  • Stapel wit A4 formaat papier
  • Stapel blauw A4 formaat papier
  • Schaar
  • Lineaal
  • Kluwen touw
  • Hobbylijm
  • Lijmkwastje

Knutseluitleg

Knip van de kluwen touw een stuk van ongeveer 1 meter af.

Teken nu op de vellen papier, ruitvormen waarbij de “benen” allemaal 10cm lang zijn.

Zodra jullie een gelijk aantal rode, witte en blauwe ruiten hebt getekend, kunnen jullie ze netjes uitknippen, vouw de ruiten nu dubbel, zodat er driehoekje ontstaan.

Deze driehoekjes kunnen jullie nu over het touw heen vouwen. Een zijde van de driehoekjes kunnen jullie nu met behulp van het kwastje bestrijken met lijm. druk de beide zijden netjes tegen elkaar aan.

Houdt bij het vastplakken van de driehoekjes rekening met een tussenruimte van ongeveer 1,5 cm. en uiteraard beginnen jullie met een rode, daarna een witte, dan een blauw driehoekje, enzovoorts.

Als alle driehoekjes aan het touwtje vastgeplakt zitten, is het vlaggetjeslijntje klaar. Let hierbij wel op dat jullie laatste vlaggetje een blauw vlaggetje is.

Vrolijke Bevrijdingsdag!

Vorig artikel
Volgend artikel

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS