18 en je eigen zorgverzekering afsluiten: wat is voor jou de beste keuze?

Als je bijna achttien wordt, is het goed om even zorgvuldig uit te zoeken welke zorgverzekering het beste bij je past, zodat je straks alleen premie betaalt voor de zorg die je ook echt nodig hebt. Omdat jij nog nooit eerder je eigen zorgverzekering hebt aangevraagd, is het logisch dat je misschien nog een aantal vragen hebt of twijfelt welk pakket nu voor jou de beste match is.
Heb je genoeg aan het basispakket, of kun je je beter ook aanvullend verzekeren, welk pakket kies je, en hoe weet je nu al welke zorg je het komende jaar nodig gaat hebben? 

In dit blogartikel geven je graag antwoord op deze vragen! 

Is een basispakket genoeg of kun je je beter aanvullend verzekeren?

Voor de meeste jongeren die over het algemeen gezond zijn en weinig zorgkosten maken, volstaat een basisverzekering. Vanuit dit basispakket worden de belangrijkste zorgkosten namelijk vergoed, zoals bijvoorbeeld kosten voor medicijnen, voor de huisarts of voor het ziekenhuis. Heb je weinig last van terugkerende gezondheidsproblemen, heb je geen bril of lenzen nodig, en heb je een gezond gebit? Dan is voor jou een basispakket waarschijnlijk de voordeligste optie. 

Heb je juist wel extra zorg nodig die niet binnen de basisverzekering valt, dan kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren. Bijvoorbeeld voor oogzorg, tandzorg of voor extra fysiotherapie. Als je je hiervoor aanvullend verzekert, betaal je maandelijks wat meer premie, maar krijg je deze zorgkosten wel grotendeels vergoed via je verzekeraar. 

Hoe kies je een aanvullende verzekering uit?

Denk je dat een aanvullende verzekering voor jou voordeliger is? Dan twijfel misschien over welk aanvullend pakket je moet kiezen. We raden je in dit geval aan om even op een rijtje te zetten welke aanvullende zorg je precies wel en niet nodig hebt. Misschien moeten je verstandskiezen het komende jaar wel worden getrokken, of heb je vaak last van gaatjes. In dat geval is het slim om te kiezen voor een aanvullende tandverzekering zodat je die hoge tandartskosten vergoed krijgt. Wil je behandelingen doen bij een alternatieve arts? Dan is het meestal voordelig om je aanvullend te verzekeren voor alternatieve zorg. Ook voor extra fysiotherapie of voor een bril of lenzen kun je je aanvullend verzekeren. 

Hoe kun je nu al weten wat voor zorg je het komende jaar nodig hebt?

Het lijkt in eerste instantie misschien lastig om te voorspellen wat voor zorg je nodig gaat hebben in de toekomst. Toch kun je vaak wel een inschatting maken op basis van jouw gezondheidssituatie en zorgbehoefte van de laatste jaren. Ook kan het helpen om de zorgwijzer online in te vullen. Door een aantal vragen te beantwoorden over jouw gezondheid komt dan de zorgverzekering bovenaan te staan die voor jou op dit moment waarschijnlijk de beste keuze is. 

Veel succes!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS