Als wooneigenaar ben je eigenlijk nooit klaar. Bijna elk jaar is er wel iets wat vernieuwd of hersteld moet worden. Grote verbouwingen en reparaties komen gelukkig niet jaarlijks voor en hier heb je – eenmaal gedaan – uiteindelijk ook weer jaren plezier van. Toch kan dit allemaal wel in de papieren lopen. Zeker als je hier niet op berekend bent. Het is echter wel noodzakelijk dat de woning goed onderhouden wordt. Doe je dit niet, dan zullen de kosten in de toekomst alleen maar verder oplopen.
Daarom is het zo belangrijk dat je weet waar je op moet letten bij het onderhoud van een woning. Met behulp van de onderstaande tips kom jij in elk geval niet meer voor verrassingen te staan.
Meer kunststof
Vroeger bestonden woningen voornamelijk uit houtwerk. Denk maar eens aan houten kozijnen. Hoewel hout van nature over zeer veel charme beschikt, neemt dit niet weg dat dit materiaal ook veel onderhoud vergt om mooi te blijven. Als het houtwerk niet regelmatig wordt aangepakt, kan dit bijvoorbeeld leiden tot houtrot en andere grote gevolgen.
Het is dan ook niet voor niets dat huiseigenaren steeds vaker voor kunststof kiezen. Nieuwe woningen worden hier vaak al standaard mee uitgerust. Beschik je nog over een oudere woning? Dan zal de keuze voor meer kunststof snel gemaakt zijn. Kozijnen van kunststof hoeven in tegenstelling tot hout bijvoorbeeld nauwelijks onderhouden te worden. Twee keer per jaar even reinigen met een sopje is voldoende om ze in optimale conditie te houden.
Wist je dat kunststof kozijnen ook nog eens in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn? Kan je bijvoorbeeld echt geen afscheid nemen van hout? Dan is houtlook een prima alternatief. Deze kozijnen beschikken over de uitstraling van hout, maar de voordelen van kunststof. Beter kan bijna niet!
Leg maandelijks geld opzij
Het nadeel van een eigen huis is dat het onderhoud eigenlijk nooit stopt. Elk jaar is er wel iets wat gedaan moet worden. Die kosten kunnen flink oplopen. Bovendien kunnen sommige reparaties of aanpassingen niet worden uitgesteld. Dan wil je natuurlijk niet in de financiële problemen komen. Daarom wordt aanbevolen om maandelijks geld opzij te zetten voor dergelijke ‘incidentele uitgaven’. Op die manier is er altijd een potje beschikbaar om spoedklusjes uit te voeren. Nibud geeft als richtlijn om maandelijks tien procent van het netto maandinkomen opzij te zetten.
Zet extraatjes apart
Iedereen heeft weleens een financiële meevaller. Bijvoorbeeld een dertiende maand, vakantiegeld of het ontvangen van belastinggeld. Het is dan heel verleidelijk om dit gewoon op de ‘grote hoop’ te zetten en iets ruimer te leven. Maar het is natuurlijk beter om deze extraatjes opzij te zetten. Dit zijn vaak leuke bedragen. Zeker handig wanneer het je normaal gesproken niet altijd lukt om geld opzij te zetten. Zo kun je eenvoudig sparen voor een grotere verbouwing, zoals het plaatsen van een aanbouw of het isoleren van de woning.