Tandheelkundige zorg en dekking door zorgverzekeringen

Als het gaat om tandheelkundige zorg, kan dit vaak een flinke kostenpost zijn. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen niet weten en zich afvragen wat de dekking van tandheelkundige zorg is bij hun zorgverzekering. Het is belangrijk bij het afsluiten van een zorgverzekering dit duidelijk te hebben. In dit blog leggen we uit hoe tandheelkundige zorg wordt gedekt door zorgverzekeringen en waar je op moet letten bij het kiezen van een zorgverzekering die een tandheelkundige verzekering aanbiedt.

Basisverzekering

Kijkend naar de basisverzekering wordt er alleen tandheelkundige zorg gedekt voor kinderen tot 18 jaar, inclusief consulten, controles, en sommige tandheelkundige behandelingen zoals gaatjes vullen, tandsteen verwijderen en wortelkanaalbehandelingen. Deze dekking geldt bij kinderen ook voor orthodontie. Voor volwassenen geldt deze dekking alleen voor ernstige aandoeningen en chirurgische ingrepen, zoals het verwijderen van een verstandskies. Het is belangrijk om te weten dat de basisverzekering alleen de meest noodzakelijke behandelingen dekt, en dat je voor uitgebreidere tandheelkundige zorg een aanvullende verzekering moet afsluiten. Dit geldt ook voor orthodontie. 

Aanvullende verzekering

De meeste zorgverzekeraars bieden aanvullende verzekeringen voor tandheelkundige zorg. Hierbij kun je denken aan dekking voor bijvoorbeeld kronen, bruggen, implantaten, orthodontie, en tandvleesbehandelingen. Het is belangrijk om te weten dat deze aanvullende verzekeringen vaak hoge premies hebben, en dat je goed moet afwegen of de premie opweegt tegen de te verwachten kosten. Het is daarom verstandig om vooraf goed te onderzoeken welke zorgverzekeringen de beste tandheelkundige dekking biedt voor jouw specifieke behoeften. Daarnaast dekt deze tandverzekering vaak maar een bepaald bedrag per jaar. Wanneer je dus een voor een bepaald bedrag behandeld wordt is de kans groot dat je een percentage daarvan zelf moet betalen. 

Eigen inleg

Vaak ben je, wanneer je aanvullende tandverzekering hebt afgesloten, niet voor de volle 100% verzekert. Vaak moet je nog een eigen bijdrage leveren van een bepaald percentage. Dit percentage kan verschillen per zorgverzekering. Zorg dus dat je goed kijkt wat de beste zorgverzekering is voor jou voordat je een verzekering gaat afsluiten. Kijk daarnaast ook goed of je een bepaald eigen risico moet betalen voordat je een grote ingreep vergoed krijgt.  De kosten voor tandheelkundige zorg kunnen flink oplopen, vooral bij uitgebreide behandelingen zoals implantaten en orthodontie. De dekking van een zorgverzekering kan enorm verschillen. Zo kan de ene zorgverzekeraar meer vergoeden op het gebied van orthodontie terwijl de ander dit juist niet heeft. Vergelijk het aanbod dus goed voordat je een keuze maakt! 

Uitkiezen van een tandheelkundige verzekering

Bij het kiezen van een zorgverzekering die tandheelkundige zorg dekt, zijn er enkele belangrijke zaken waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te weten welke tandheelkundige behandelingen je verwacht nodig te hebben. Als je bijvoorbeeld van plan bent om een implantaat te laten plaatsen, is het verstandig om een verzekering te kiezen die deze behandeling volledig vergoedt. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de hoogte van de premie. Vaak zijn de premies voor aanvullende tandheelkundige verzekeringen hoger dan die van de basisverzekering. Het is dus belangrijk om te bepalen of de premie opweegt tegen de verwachte kosten. Voor welke verzekering kies jij?

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS