Mindful wijn drinken: hoe kun je nog meer genieten van een glas wijn?

Misschien ben je een echte liefhebber van wijn, maar kies je meestal een fles wijn uit op gevoel of omdat je de druif herkent. Of gewoon omdat het etiket er zo mooi uit ziet. Op zich niets mis mee, maar het is ook interessant om eens de veilige wijnkeuze in te ruilen voor een spannende nieuwe soort!
Niet alleen bij het uitkiezen van de fles die je mee naar huis neemt, maar ook tijdens het drinken van je geliefde glas wijn kun je nog veel meer halen uit de smaakbeleving door de smaken goed in je op te nemen. Hoe doe je dat precies? We geven je hieronder een aantal tips om mindful wijn te drinken! 

Wijnsoort uitkiezen

Als je kennis wil maken met een nieuwe soort wijn, kun je afgaan op de smaakprofielen. Zoek het smaakprofiel op van jouw favoriete wijnsoort en kijk naar een wijn van dat zelfde karakter. Hou je van een fruitige, lichte wijn of juist van een wat vollere, ronde wijn? 

Ook is het leuk om jezelf eens op een wijnpakket te trakteren met een selectie van verschillende soorten kleine flesjes. Zo kun je kennis maken met nieuwe, onbekende soorten en erachter komen welke druivenrassen je aanspreken. 

Ook kun je zo wat langer de flesjes witte of rode wijn bewaren omdat je niet meteen binnen een paar dagen een hele fles hoeft op te drinken. 

Laat je zintuigen het werk doen

Om met je volledige aandacht een glas wijn te drinken, is het een goede oefening om al je zintuigen te gebruiken. Hoe zou je de kleurtint van de wijn omschrijven, en wat voor aroma’s ruik je? Misschien herken je een geur van bloemen, kruiden, fruitsoorten, of zelfs chocolade of hout. Ook tijdens het proeven kun je veel verschillende smaaknuances ervaren. Is de wijn fris zuur, fruitig, krachtig of soepel van smaak, en hoe ligt de structuur op de tong? Als je je volledige aandacht op deze zintuiglijke waarnemingen richt, geniet je niet alleen meer van de wijn, het helpt je ook ontspannen en terug te keren naar het moment.

Uitwisselen van ervaringen

Ook kun je een mooie wijn bestellen die je gezamenlijk met een vriend of vriendin gaat proeven. Zo kun je je proefnotities uitwisselen met je gezelschap, en ontdekken of jullie hetzelfde ervaren of juist heel andere associaties hebben. Neem er echt even de tijd voor en vermijd afleidingen. Op die manier breng je lichaam en geest meer tot rust en wordt het wijn drinken een interessant gezamenlijk ritueel, in plaats van een automatisme waar je al bijna niet meer bij stilstaat. 

Tot slot raden we je aan om een vaste dag in de week af te spreken met jezelf of je partner om te genieten van een goed glas wijn. Zo blijft het speciaal!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS