Fish and Chips
Een echte Engelse maaltijd
Fish & Chips een echte Engelse vrijdagavond maaltijd…
En kinderen eten nu eenmaal graag patat!
Ingrediënten
- 4 a stukken a 200gr. kabeljauwfilet of schelvis
- 1 kopje Bloem
- 1 kopje Bier
- 2 Eieren
- Zak friet uit de vriezer
- Zout
- Blik doperwten
- 2 el. Suiker
- Mayonaise
- Ketchup
Benodigdheden
- Frituurpan met schoon vet
- 2 Kommen
- Keukenpapier
- Vergiet
- Pan
- Schaal
- Garde
- 4 Borden
Voorbereiding
* Het splitsen van het ei in het dooier en eiwit. Dit vergt enige handigheid, hoewel er ook apparaten voor in de handel zijn. Tik met het ei op de rand van een schaal, zodat de schaal breekt. Breek het ei open door de beide duimen in de breuk te zetten. Houdt het ei hierbij boven de schaal. Schenk het eiwit af. Doe de dooier hierbij om beurten in de ene en de andere schaal. Draag er zorg voor dat het uiterst dunne vliesje dat om de dooier zit niet breekt. Als zoveel mogelijk eiwit is afgelopen, doe dan de dooier vervolgens in een aparte schaal. Moeten er meerdere eieren gesplitst worden, dan is het verstandig om het eiwit telkens in een apart schaaltje af te gieten. Hiermee wordt voorkomen, dat mocht een dooier stuk gaan, de grotere hoeveelheid inmiddels gescheiden eiwit hiermee in aanraking komt.
* Eiwit stijf kloppen. Het aldus gescheiden eiwit kan stijf geklopt worden. Dit kan gebeuren met een garde in een schaal, die echter volkomen vetvrij dient te zijn. De eieren dienen op kamertemperatuur te zijn). Voeg voor een stijf resultaat per ei een eetlepel suiker toe (als het eiwit bijna stijfgeklopt is), alsmede een klein snufje zout(voor je begint te kloppen) . Klop net zo lang tot het eiwit helemaal wit is, en in pieken blijft staan. De schaal kan dan op zijn kop gehouden worden zonder dat het eiwit eruit valt.
Mix in een kom de bloem en het bier en de eidooiers, daarna het eiwitstijfsel door het beslag scheppen.
Haal de vis door het beslag.
Bereiding
Stel de frituurpan in op 160ºc
Bak de friet zodra de frituurpan de juiste temperatuur bereikt heeft voor 4 minuten op 160ºc
Draai na deze 4 minuten de temperatuur naar 180ºc, bak de friet nu samen met de vis af tot ze goudbruin zijn
Verwarm ondertussen in een pan de doperwten.
Zodra de friet en vis goudbruin gebakken zijn, kunt u ze in een schaal bedekt met keuken paier laten uitlekken.
Bestrooi het geheel met een snufje zout.
Serveer daarna de friet, vis en doperwten op de borden, met een beetje mayonaise en ketchup.
Variatietip
Wil je Fish & Chips eten zoals de Engelsen dat doen, serveer ze dan met brood, boter, zoetzure augurken en gekookte eieren.
Eet smakelijk!