Strandjutten

Strandjutten (vakantiespel)

Samen op zoek naar de mooiste schatten!

Strandjutten is zoeken op het strand naar aangespoelde spulletjes,

mooie schelpen, stokjes, botjes en nog veel meer!

Benodigdheden

  • Plastictassen
  • En natuurlijk een strand!

Speluitleg

Is er een strand in de buurt van jullie vakantiebestemming?

Dan is het leuk om te gaan strandjutten. Op het strand zijn allemaal dingetjes te vinden, schelpjes, stokjes, botjes, noem maar op.

Jullie kunnen de spulletjes bewaren als herinnering of aan een ketting rijgen, deze ketting kunnen de kinderen na de vakantie mee naar school nemen, om te laten zien wat ze allemaal gevonden en beleefd hebben tijdens jullie vakantie!

Dit schrijft Wikipedia:

Het jutten is ontstaan uit pure armoede. Mensen zochten op het strand naar spullen die ze konden gebruiken. Wrakhout ging in de kachel of er werden schuren van gebouwd. Daarnaast legde men soms een vuur aan op het strand om de schepen naar de kust te lokken om zo de lading te bemachtigen.

Tegenwoordig wordt er nog steeds gejut alhoewel dit eigenlijk verboden is. Strandjutten is illegaal in Nederland. Alles wat men vindt moet men naar de politie brengen of naar een strandvonder. De hoofdstrandvonder, vaak de burgemeester, en de hulpstrandvonders waken over het strand.

Wanneer er spullen aanspoelen begint er een spannende race tussen de strandvonders en de jutters. De waardevolle spullen die de jutters vinden, worden verstopt in de duinen. Later worden ze op een rustig moment weer opgehaald. Tegenwoordig is jutten een hobby.

Fijne Vakantie!

Gerelateerde Berichten

RECENTE BLOGS